De cliënten met een volledige prothese, zoals Chris, moeten elke nacht de prothese uit doen om het tandvlees rust te geven. Het tandvlees wordt elke dag opnieuw zwaar belast door o.a. de druk van de prothese.

Poets de prothese met een prothese-borstel en milde zeep. Gebruik geen tandpasta om krassen op de prothese te voorkomen.

Poetskaarten volledige prothese bovenkaak & onderkaak:

Cliënten geven nog wel eens aan, dat ze de frisse pepermuntsmaak van de tandpasta missen.

Je kunt dan een reis (spray) flacon kopen en die vullen met goedkoop mondspoelwater. Vlak voordat je de prothese inbrengt, maak je deze nat en sprayt wat spoelwater over de prothese. Plaats hem daarna in de mond.

Een prothese verliest zijn functionaliteit tussen de 6 en 10 jaar. De prothese verliest ook aan kwaliteit buiten zijn eigen slijtage om. Hou o.a. het gewicht van de client in de gaten: wanneer de client afvalt gaat de prothese los zitten en moet opgevuld worden.

In de tussentijd kan de prothese ‘geplakt’ worden met kleefpasta.

Er zijn ook kleefstrips op de markt van het merk fittydent. Deze kunnen goed werken bij mensen die een lage kaakwal (onderkaak) hebben. Het vereist wat oefening om de strips goed op te plakken, en ook het schoonmaken kan meer tijd vragen. Weeg als zorginstelling goed af wat je daarmee wilt doen.