Tegenwoordig worden mensen steeds ouder. Ouderen behouden steeds vaker hun eigen tanden en kiezen. Echter, wanneer ouderen zorgafhankelijk worden, heeft de mondzorg en het behoud van eigen tanden en kiezen vaak geen prioriteit meer.

Ouderen in zorginstellingen zijn zorgafhankelijk en kunnen vaak niet meer zelf hun tanden en kiezen poetsen. Hierbij hebben zij hulp van de verzorgende nodig.

Wanneer de tanden niet optimaal verzorgd worden (dit betekent tweemaal per dag goed poetsen en ook tussen de tanden reinigen), kunnen de bacteriën in de mond zich gaan verspreiden en een negatieve invloed hebben op de algehele gezondheid van het lichaam. Belangrijk voor een goede mondgezondheid is dus een goede mondhygiëne, een gezond voedingspatroon en regelmatige controle door een tandarts/mondhygiënist en/of protheticus.

In deze les leer je waarom de mondzorg wèl van groot belang is. De mondhygiëne heeft een grote invloed op de algemene gezondheid van de mens. Je leert de meest voorkomende ziektes waarbij een slechte mondgezondheid een grote invloed heeft.